21 Ağustos 2011 Pazar

EKMEK KADAYIFI


Herkese sağlıklı sıhhatli güzel günler diliyorum canlarım .ben ramazanda çokmu tembelleştim anlamadım, akşamı zor ediyorum .Geç kalkıyorum,mukabele namazlarım derken ikindiden sonra mutfağa giriyorum iftarlık hazırlıyorum  oruç açılıyor. Teravih... derken namazdan sonra biraz yürüyüş işte bizim 21 gündür ramazan böyle geçiyor .Birde misafirlerim varsa veya ben iftara gideceksem ozamanda hepten telaşlıyım ne resim çekebidim çektiklerimde hiç güzel olmuyo. eksik üksük  işte böyel canlarım .tatlı seven biri olarakta Bolu'muzun meşhur ekmek kadayıfının tarifiyle geldim.Bizim buralarda normal kadayıfların dışında birde küçük boylarını ürettiler inşallah sizlerde bulabilirsiniz.eğer bulamazsanızda ölçülerin iki katını kullanın
GEREKLİ OLANLAR:

  • 1 Adet küçük boy ekmek kadayıfı
  • 1/5 kg toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • yarım limon suyu
  • derin ve kadayıfın çapının iki katı büyük tepsi
  • 6,7 adet kürdan
ÜZERİNE KAYMAK
  • Ben evde süt kaymaklarını biriktirerek yapmıştım (kaymak oda sıcaklığına gelince mıkserle iyice çırpıp krema haline getirip kullandım)
HAZIRLANIŞI:
  •  kadayıfı 15 dk önceden musluğun önünde ıslatıp bekletiyoruz
  • tepsiye 4,5 yemek kaşığı toz şeker koyup karemelize hale getirelim üzerine
  • 6 su bardağı suyu  ve şekeri döküp kaynayınca limonu sıkalm kadayıfıda koyup kadayıfın üzerine aralıklarla kürdanları batıralım
  • kepçe veya kaşık yardımıyla kenardaki kaynayan şerbeti sürekli kadayıfın üzerine serperek pişirelim
  • sonlara doğru çok pofurdayıp etrafa sıçrıyor dikkatli olalım bu durumu kolaylaştırmak için ara ara ocağın altını kısalım
  • soğuyunca dilimleyip ,kaymakla servis edelim.

12 Ağustos 2011 Cuma

MUHALLEBİLİ KADAYIF TATLISI


GEREKLİ OLANLAR::

  • 1lt süt
  • 3 t kahve fincanı şeker
  • 3t kahve fincanı un
  • 1 paket kremşanti
  • isteğe bağlı olarak ya bir paket vanilya yada 3,4 tane damla sakızı
  • 250gr iyice ufalanmış teflon tavada kavrulmuş tel kadayıf
HAZIRLANIŞI:
  • Tencereye sütü. unu,şekeri (vanilya veya damla sakızınıda) ilave edip.karıştırarak kaynatalım.2,3 dk kaynadıktan sonra ocaktan alıp iyice soğumasını bekleyelim
  • soğuduktan sonra kremşantisini katıp mikserle çırpalım
  • tepsiye önce kavrulmuş kadayıfın yarısından serelim
  • bütün muhallebiyi ortaya yayıp en üstünede kalan kadayıfları serpelim 
  • 3,4 saat buzdolabında bekletip servis edelim

9 Ağustos 2011 Salı

KÜRDAN KEBABI

GEREKLİ OLANLAR:

  • 250gr kıyma
  • 1kg patlıcan( büyük ve uzun olursa sarmaya gelir)
  • 1 küçük soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • kürdan
  • tuz ,karabiber ,kırmızıbiber,kimyon,kekik
HAZIRLANIŞI:
  • Patlıcanları boylamasına ince şeritler halinde kesip tuzlu suda bekletelim
  • bir kaba kıymayı koyup soğanı rendeleyelim
  • baharatları ve tuzunuda ilave edip yoğuralım
  • domates ve biberleride iri küp halinde kesip bekletelim
  • patlıcanları sudan cıkarıp suyunu süzdürüp
  • teflon tavayı hafif yağlayarak patlıcanları alt üst kızartalım
  • patlıcanlar soğuyunca hazırladığımız kıymadan bir çimdik alıp patlıcanın içine koyup rulo yapalım
  • üzerine bir domates bir biber koyup kürdanı batıralım. tepsimize dizelim
  • üzerine salcalı su yapıp gezdirelim önceden ısıttığımız hızlı ayardaki fırınımızda 20,25 dk pişirelim.

8 Ağustos 2011 Pazartesi

ANALI KIZLI İÇLİ KÖFTE


Analı kızlı köftemiz Malatya yöresinin meşhur yemeklerindendir.Özelliklede büyük davetlerde ,Ramazanda misafirlere özene bezene yapılır.Malum yemeklerimiz gibi bu köftemizde  birazcık zahmetli dir .
Ama bizde el alışkanlığı olduğu için hallediyorum.Denemek isteyenleride korkutmuş olmayayımda aslında o kadarda zor değil,bizim hanımlarımız maharetlidir maşallah .Neyse tarifimi vereyim:))
GEREKLİ OLANLAR:

HAMURU İÇİN:

  • 1 kg orta bulgur (bizde bulgurlar derecelidir ,baş orta simit ,yarma diye gider)siz kısırlık bulgur kullana bilirsiniz.
  • 500gr yağsız kıyma
  • Tuz ,su
İÇ MALZEME İÇİN:
  • 500gr orta yağlı kıyma
  • 4,5 adet iri soğan
  • tuz,karabiber,kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • isteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz
  • SUYUNU HAZIRLAMAK İÇİN:
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 3yemek kaşığı domates salçası
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • isteğe bağlı olarak önceden haşlanmış 2 su bardağı nohut
HAZIRLANIŞI:
  • Önce  küp küp doğradığımız soğanlarla beraber orta yağlı kıymayı 4 yemek kaşığı tereyağını koyup iyice kavuralım baharatları ve tuzu ilave edip soğumaya bırakalım istenirse maydanozu ilave edelim.
  • Diğer tarafta genişce bir yoğurma kabına  eti koyup tuzunu da ilave edelim ve ara ara su ilaveleriyle güzelce hamurumuzu yoğuralım(ben bulguru önceden ıslıyorum daha kolay oluyor annem görse asla yaptırmaz ama napayım böyle kolay oluyor:)) Hamur macun gibi olana kadar yoğrulacak .
  • hamurun yoğurma işlemi bitince ANALARINIyapmak için cevizden biraz büyük parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayıp parmağımızla içini oyup iç malzemeden koyalımİÇLİ KÖFTE tarifine bakabilirsiniz
  • iç malzeme bitene kadar devam edelim 
  • kalan hamuruda KIZLARINI  yapmak için misket büyüklüğünde parçalar koparıp avcumuzda yuvarlayalım ve hamurumuzu bitirelim
  • Derin bir tencereye 4 yemek kaşığı tereyağı nı koyalım eriyince salçaları katalım tencereye yarıya kadar su ilave edelim kaynayınca nohutu koyalım tuzunu ve köfteleride katıp 5 ,10 dk kaynatıp servis edelim.

Gölcük' ten bir kare

7 Ağustos 2011 Pazar

ARTAN KEKLERİ DEĞERLENDİRELİM

 Merhabalar canlarım geçenlerde  çok üst üste pastalar yapınca kekler kaldı hepsi tüketilmedi ben de artan kekleri değerlendirmek için kakaolu ve vanilyalı puding yapıp aralarına da kekleri ufalayıp koydum buzdolabında beklettikten sonra bizimkilere servis ettim çok beğendiler

VANİLYALI  PUDİNG İÇİN
1lt süt
2 tür kahve fincanı un
1 t k fincanı nişasta
3 t k fincanı şeker
100 gr tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
KAKAOLU PUDİNG İÇİNDE AYNI MALZEMELER SADECE 3 YEMEK KAŞIĞI KAKAO EKLENECEK
HAZIRLANIŞI:
Derin bir tencereye bütün malzemeler konyup  kaynayana kadar karıştıralım.Kaynadıktan 3 ,4 dk sonra altını kapatalım .Kakaolu pudingide aynı şekilde pişirip tatlımızı hazırlayalım.



               Bu  minik kavanozcuklarda  mutluluğa adım atan genç çiftlerin  nikah reçelleri evet nikahta bunları dağıttılar çok hoşuma gittiii...Ömür boyu mutluluklar diliyorum onlara .Evlilikleri hep bu reçel kadar tatlı geçsin inşallah  

5 Ağustos 2011 Cuma

EV YAPIMI PATATES CİPS

Hayırlı akaşamlar diliyorum canlarıma:


 hani geçenlerde kardeşim buradaydı ya
 Nermin'ciğim harika ev yapımı cips  yapar kendileri. Tabi bunu canı yeğenide çok iyi bilir, teysesi burdayken ona cips yaptırmadan gönderirmi..
Teyzeside ona kıyamaz tabiki, bir gün kalktığımda mutfakta harıl harıl çalışmalar ,çay suyu ocağa konmuş bir taraftan patatesler soyuluyor ,aynı soyacakla soyar gibi incecik incecik kıyılıyor patatesler.Amaaan ne güzel herşey hazır.
İnanın harika oldu cipsler. Yazık çocuklarımıza hazır şeylerden uzak tutalım en azından yapabildiğimiz kadarını kendimiz yapıp doğal yedirelim . içinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan cipsler bol yağda kızartılıp kondu sofraya .tabi bir anda pırrrr uçuverdiiii :)))
ELLERİNE SAĞLIK CANIIIMM NERMİN'İM(yayınlamak şimdiye nasip oldu belki sahurluk yapar izleyenlerimiz)














Bu muhteşem resimde  balkonumuzdan çektim yağmurun arkasından harika bir gök kuşağı oluştu .
Hayranlıkla ve tefekkürle seyrettim.şükür sana Rabbim yarattığın zereye şükür .Güzelliklerrine şükür...

CEVİZLİ GÜLLAÇ

GEREKLİ OLANLAR:
200 gr güllaç
1/5 lt süt
500 gr şeker
1 su bardağı ceviz içi(hafif kavrulmuş)
HAZIRLANIŞI:
Derin bir tencerede şeker ve sütü kaynatalım. Hafif ılıyınca
tepsimize,önce bir güllaç yaprağı alıp uçlarını kepçeyle sütten alıp ıslatarak  yerleştireim .
Her iki yaprakta bir; teflon tavada hafif kavurduğumuz cevizlerden serpelim,
böylece bütün güllaç yapraklarını bitirip kalan sütüde üzerine döküp ,en üstede bolca ceviz serpip buzdolabında bekletelim gerektiğinde servis edelim...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...